Heb je je wel eens afgevraagd waarom een snijboon eigenlijk zo heet?
Dit is natuurlijk omdat de boon altijd gesneden wordt, of eigenlijk werd.
Vroeger waren de snijbonen enorm draderig en niet erg smakelijk.
Daarom werden ze in kleine stukjes gesneden om zo de taaie draadvezels kapot te snijden.
En om de smaak nog een beetje te hachelen te maken en lang te kunnen bewaren werden ze ook nog eens in zout ingelegd.
Gelukkig heeft de tijd niet stilgestaan. In nederland wordt vooral het soort admires gekweekt.
Uit deze soort is alle draderigheid weggecultiveerd en de smaak en schil zijn zachter geworden.
Daardoor zie je de groente tegenwoordig ook in toprestaurants en vaak op creatieve wijze gesneden.
De nieuwe snijbonen lenen zich dus uitstekend om mee te experimenteren en het niet te laten bij de traditionele “blote kinderbilletjes in het groen” (gezouten snijbonen met witte bonen).
Enkele ideeën ter inspiratie:
– salade van rauwe snijbonen met mierikswortelzure roomsaus en gebakken spekbokking
– roerbakken met knoflook, bospeen, shiitake en oestersaus
– snijbonensoep met venkel, pernod, dragon en gegrilde zeebaars

Ingrediënt : Snijbonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.