Gember is eigenlijk al een heel oud kruid uit Azië. Het kreeg en krijgt nogal wat gezonde eigenschappen toegedicht. Denk hierbij aan het gebruik als geneesmiddel tegen o.a. diabetes. Het meest tot de verbeelding sprekend zijn waarschijnlijk de libido verhogende eigenschappen die eraan toegeschreven worden.
Gember kent verschillende verschijningsvormen. We kennen gemalen gedroogde gember (Djahé), verse gember (tegenwoordig in elke supermarkt verkrijgbaar), geconfijt (in heel azie een populair snoepje) en gemarineerd (bij de sushi).
Kwa smaak is vooral de verse gember heerlijk fris en de geconfijte gember lekker pittig zoet.
Gember is in de keuken nogal een allemans vriendje. Vind je gember lekker dan kan je het vrijwel overal in doen. Uiteraard zijn we gember in de oosterse keuken gewend maar er zoveel meer mogelijk. Een paar ideetjes :
* doe eens wat gember door je bloody mary
* Het combineert zeer goed met oesters, tarbot en bijvoorbeeld karper
* Gebruik in een toetje ook eens een chocolade-gember combinatie
* in de vleeshoek kan je het prima combineren met varkenvlees (ook en vooral met spek), eend (peking duck) en kip (zie recept eerder in het blog gepost)
* En voor de snackvrienden onder ons: friet met gembermayonaise. TOP!

 

Ingedrient: Gember

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.