Prei kennen we allemaal, daarom geen verklarende verhandelingen maar leuke weetjes:
* Prei is het nationale symbool van Wales. Vroeger droegen de Welshe soldaten preien op hun helmen om zich van de vijand te onderscheiden. Nu niet meteen het gebruik waar ik enthousiast van wordt maar wel grappig. Google om dit te zien ook een op St Davidsday. Op die dag “dragen” ze nog steeds preien en eten ze traditiegetrouw rauwe prei.
* Keizer Nero werd ook wel “preivreter” genoemd. Hij werd er zelfs blij van om dat te horen. Volgens hem was prei goed voor zijn stem (nooit echt bewezen overigens) en hij zong graag!
* Er is winter- lente- en zomerprei. De eerste twee zijn dikker en de zomerprei is dun en lang. Bij prei is groter niet altijd beter. De dunste zijn het zachtste van smaak en lenen zich uitstekend voor salades.
En natuurlijk een leuk recept erbij :
Lasagne met prei en kip (4 personen)
Ingrediënten:
4 preien
1 ui
2 tenen knoflook
400 gr kippen dijen (kipfilet kan ook maar de dijen zijn echt veel lekkerder)
4 tl tandoori kruiden
2 tl kerrie madras
3 el gembersiroop
½ rode peper
600 ml melk
Maïzena
150 gr geraspte kaas
Peper/zout
2 el olie 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de kip in stukjes, snipper de ui en de knoflook, snij de prei in ringen van 1,5 cm en was ze goed (zand is nooit lekker)
Kruid de kip met de tandoori kruiden. Neem een grote pan, verhit hier de olie in en bak de kip krokant en bruin in 8 minuten. Haal de kip uit de pan en doe in diezelfde pan de ui met de knoflook en bak tot de ui glazig is, dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg de ui en de kerrie tot en bak die in 5 minuten bijna gaar op hoog vuur. Voeg de melk en de gembersiroop toe en laat aan de kook komen. Bind dit geheel vervolgens met de maïzena (of aardappelzetmeel of allesbinder). Doe dit een beetje op gevoel maar hou er rekening mee dat alles pas bindt als het kookt.
Schep een dun laagje van het preimengsel in een ovenschaal, leg hierop een paar stukjes kip en daar weer een laag lasagnevellen bovenop. Herhaal dit minstens 2 keer zodat je minimaal 3 lagen lasagnevellen hebt. Als alles op is strooi je een laagje geraspte kaas overheen. Zet het geheel 35 minuten in de oven (eventueel de eerste 20  minuten de schotel met aluminiumfolie om verbranden van de kaas te voorkomen)
Heerlijk met een frisse salade en een lekker kruidige witte wijn (bijv. Grüner Veltlinger)

Eet ze !

Prei : “rare jongens die Welsh” zei Keizer Nero

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.