Volgens Wouter Klootwijk van “de wilde keuken” worden de nieuwe trends: geitenbok, kikkererwten of eigenlijk humus, hernoemen (sojapulp wordt tonijn genoemd, gebakken tarwepulp noemen we brood), boerenkool met zure garnalen, mitrailletes (broodje met hamburger,sla, tomaat, saus en patat), op z’n oosters eten (veel gerechten los op tafel en met je handen opeten, vingers aan je kleren afvegen graag) en een gehaktbal van alleen maar oud brood. Maar goed Wouter is altijd al een beetje een rare man geweest! Maar dat van die geitenbok ga ik het komende jaar zeker eens proberen. Wist je trouwens dat Nederland een zeer grote producent van geitenkaas is? Maar alle bokjes (50% dus) wordt naar Frankrijk verscheept en daar genieten ze er goed van, dus waarom wij niet??!!

Serieuzer zijn de volgende trends.
Volgens de amerikanen (de sterling rice group) gaan we voor:
1. minder zoet en meer zuur. Koks kiezen meer voor gefermenteerd kersensap, zuur bier, zuurkool en augurken.
2. Smaken uit Azië. Vooral de frisse keukens uit Thailand, Vietnam en Korea zullen aan een opmars beginnen.
3. Kleine borden. Liever een bord met iets specifieks dan een zeer complex geheel van smaken en ingrediënten.
4. Vegetariërs, veganisten, glutenvrij. Al die zaken die voorheen als “moeilijk” werden beschouwd worden in steeds meer restaurants mogelijk.
5. “bloemkoolsteaks”. Koks verruilen zware ingrediënten als bacon, room en boter steeds vaker voor vezelrijk, vitaminerijk en vegetarische bouillon/fond.
6. Fruit manipuleren. De zoete smaken van bijvoorbeeld perzik en meloen worden minder benadrukt. Dit gebeurt door fruit te vergisten, te drogen, te ontwateren, zouten, etc…
7. Echte kindergerechten. De tijd dat kinderen patat, appelmoes en een kroket kregen is nu toch echt wel voorbij. Volwaardige kindergerechten met echte smaken en veel groenten, proteïnen en fruit worden de trend.
8. De snack van 2013 wordt popcorn, vooral omdat het licht is en toch zowel zoet als zout gegeten kan worden.
9. Streekgebonden. Eigenlijk geen verrassing, deze trend loopt al een tijdje maar nu gaan de grote steden het streekgebonden eten steeds meer stimuleren.
10. In Amerika begint de privé-kok / thuiskok ook aan een opmars.

Ook het blad delicious heeft een lijst met trends opgesteld:
Zij noemen 2013 het jaar van de huis-, (moes)tuin- en keukenrevolutie.
Het eten krijgt een nog centralere rol en er wordt steeds creatiever mee omgegaan. Ook in groter verband wordt voedsel steeds belangrijker en thema’s als de verdeling, verantwoorde productie en hergebruik/verspilling zullen hoog op de mondiale agenda komen te staan.
Een andere leuke trend: fun dining in plaats van fine dining.
Dat betekent geen druppeltjes, zalfjes en schuimpjes meer maar eerlijk, hollands en huiselijk eten. Zelfs Ferran Adria, de uitvinder van het moleculair koken opent nu overal Japanse, Mexicaanse en Britse snackbars. Herkenbare bereiding past ook in deze trend. Grillen op houtskool vervangt vacumeren, rotissoirs in plaats van pacojets en vlammen in plaats van inductie.
Als derde trend zien zij: Harmonie
Koken gaat over delen en sociaal zijn. Altruïsme dat genieten niet uitsluit. Zij zien steeds meer benefietdiners, goed doen met een smakelijk randje.

Een zoektocht op internet levert ook nog een ruime hoeveelheid verwachtte trends op waarvan de waarde overigens niet altijd even duidelijk is, maar voor de lol toch een kort lijstje met gevonden trends:
– De bio-supermarkt wordt hot
– Noodle gerechten die ter plekke worden samengesteld en bereid.
– De opmars van “nieuwe zaken” zoals quinoia, bulghur en lijnzaad wordt voortgezet.
– de koffie-trend van 2012 wordt de thee-trend van 2013.
– We schijnen massaal aan de griekse yoghurt.
– De keuken wordt verrijkt met (voor ons) nieuwe kruiden als lavendel, rozen, verveine en heide.
– Macarons en cupcakes worden aan de kant gezet ten gunst van madeleines en nougat.
– Aandacht voor goed vlees. Dus niet iedereen hoeft vegetariër te worden maar we gaan wel bewuster en beter vlees eten.
– De ouderwetse franse brasserie komt weer helemaal terug.
– De vega traiteur zul je steeds meer tegenkomen.
– Thuisbezorging op chique. Mooie gerechten vervngen de pizza, donner en chinees.
– De culinaire werkplaats is lekker kort en bondig: native, earth, unique, unfinished natural. Vul de rest maar zelf in 🙂

En CuliBuzz dan….?
Een aantal trends van 2013 hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld. Zo is voor ons eten altijd al een sociale happening geweest en gebruiken we altijd al zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden ingrediënten.
En eerlijk gezegd zijn we heel blij met het vertrek van de moleculaire keuken. Eten hoort herkenbaar, eerlijk en vooral lekker te zijn, zo schreven we al in het boekje van de Dutch Design Week in 2011.
Van de nieuwe trends willen we wel een paar zaken wel verder uitwerken:
Allereerst de Geitenbok van Wouter, verder het toepassen van meer zuren in plaats van zoeten en het verder uitwerken van het “harmonie aspect” van eten en koken.

Culinaire trends in 2013

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.