Wilde Gans
Er is de laatste weken nog wat te doen om de gans, de wilde gans wel te verstaan. Het net gesloten ganzenakkoord is alweer uitgesteld omdat één van de partijen nogal geschrokken is van de maatschappelijke reacties, Ganzen zijn niet geliefd bij de boeren omdat ze de akkers kaalvreten en de bodem dichttrappen. Bovendien veroorzaken ze nogal wat overlast voor het vliegverkeer rondom Schiphol   Aan de andere kant vinden de ganzen het hier blijkbaar wel leuk, was het vroeger een gastvogel in de winter, nu zijn er steeds meer overzomeraars en neemt het aantal wintergasten flink toe. Dus wat doen we hier? Afschieten ! Of eigenlijk wordt het merendeel vergast. Maar liefst 250.000 per jaar en als het ganzenakkoord toch nog doorgaat dan worden dat er 500.000 per jaar. En tot op heden worden al die ganzen voor het grootste deel gewoon in de verbrandingsoven gegooid. Zonde!!

De boodschap is duidelijk: We moeten gans leren eten!

En dan natuurlijk niet de foie gras, maar de echte wilde gans.
Nog even wat info: Alle ganzen, dus ook de wilde gans, stammen af van de grauwe gans. Het woord gans wordt ook gebruikt voor een vrouwelijke gans. Het mannetje noemt men ganzerik of gent.  De grauwe gans komt voor van (Noord) Europa tot in het uiterste noordoosten van Azië. De grauwe gans leeft in grote moerassen, meren en plassen, die met riet of struiken zijn omgeven. De voeding van de wilde gans bestaat uit allerlei soorten graankorrels, haver, klaver en jonge zaadjes. Wilde gans is eigenlijk een soort ‘scharrelvlees’: puur natuur, zonder toevoegingen en met een exquise, natuurlijke smaak. Wilde ganzen hebben een goed leven gehad. Ze hebben buiten geleefd en allerlei soorten voedsel gegeten. Het vlees van de wilde gans is dan ook, in vergelijking met tamme gans, zeer mager. Gans bereiden betekent dus gezond eten!
Wilde gans heeft een eigen smaak. De bereidingstijd is afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de gans. Het vlees van jonge ganzen is roze van kleur, van oudere ganzen is het vlees donker roodbruin. Jonge gans is geschikter om kort te braden. Het vlees van oudere ganzen moet rustig worden gegaard. Vroeger werd wilde gans in zijn geheel gebraden in de oven. Nu gebruikt men meer de ganzenborst of -filet en de bouten om te bereiden.

Helaas is een hele gans, buiten de horeca groothandel om, nog moeilijk te verkrijgen. Maar kijk even op wildkopen.com voor een adres bij jou in de buurt.

Wilde Gans: een probleem of een kans ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.