De winter is zo goed als voorbij dus ga je weer verlangen naar groene groenten. We hebben alle knollen, bollen en wortels nu wel zo’n beetje gehad. Een bijzondere groente is spinazie.

Al is het maar omdat deze groente zowel in de winter (onder glas) als in voorjaar, zomer en herfst te kweken valt. Eigenlijk dus een jaargroente in plaats van een seizoensgroente.

Spinazie is zo bekend als maar kan en toch omgeven met fabels, misverstanden en onwetendheid.

1: Spinazie bevat heel veel ijzer. Denk maar aan Popeye.

Niet waar. Spinazie bevat wel relatief veel ijzer maar niet zoveel als wij eerst dachten, sterker nog. 10 x minder dan we dachten. Hoe dat ooit is gekomen is onbekend maar algemeen wordt aangenomen dat er een blundertje is gemaakt tijdens wat metingen.

Spinazie bevat ongeveer evenveel ijzer als rundvlees. Maar het meeste ijzer is “niet-heemijzer” terwijl in vlees meest heemijzer zit. En onze darmen nemen “niet-heemijzer” een stuk slechter op. Dus dat helpt ook niet.

2: Spinazie mag je nooit opwarmen.

Ook niet waar, maar je moet spinazie wel snel terugkoelen. Dit om de vorming van nitriet tegen te gaan.

3 : Bij spinazie moet je nooit vis serveren

Grotendeels waar! Denken we… Het voedingscentrum adviseert om geen nitraatrijke groenten zoals spinazie met vis te combineren, met uitzondering van zalm en makreel. Dit omdat er dan mogelijk nitrosaminen kunnen ontstaan en die zijn weer in verband gebracht met (maag)kanker. Dus voor de zekerheid gewoon niet doen!

4. van spinazie krijg je “stroeve tanden”

Ook waar, maar je kunt er wel wat aan doen. Die stroeve tanden worden veroorzaakt door het oxaalzuur in spinazie. Oxaalzuur reageert supersnel met calcium en dat voel je aan je tanden. Dit kun je tegengaan door een klein beetje (school)krijt met te koken, maar dat tast de smaak weer aan. Ook kun je een klein beetje melk of room toevoegen. Lekkerder met bijna hetzelfde effect. Daarom vinden veel mensen juist de spinazie a la crème zo lekker J Een ander bekend trucje is het serveren van een gekookt ei bij de spinazie.

Spinazie kennen we als “jonge bladspinazie” dit is een kleinbladige soort die uitermate geschikt is voor salades. Vanaf maart komt de grootbladige spinazie in de winkel. Deze kun je beter koken of blancheren. En natuurlijk nog de “wilde spinazie” die stukken steviger is en perfect is om te wokken.

 

 

Ingrediënt : Spinazie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.