Natuurlijk geen stamppot maar een voorbeeld van de vele mogelijkheden die de rookworst heeft.

Ingrediënten:

1 prei (ongeveer 350 gr – dat is 200 gr schoongemaakt), in ringetjes
1 teen knoflook, platgedrukt, of gewoon doormidden gesneden
400 gr doperwten, vers of uit de diepvries, maar beslist niet uit pot of blik
klontje roomboter
300 gr pasta
60 gr roomboter
75 gr geraspte pecorino
zout
1 Gelderse rookworst
olie of boter om te bakken
eventueel een kneepje ketchup

Recept:

Smelt de boter in een hapjespan en bak hier de prei en knoflook in 5 minuten. Net wanneer de groente een beetje kleur begint te krijgen een scheutje water toevoegen. Laat het dan met een deksel erop 10 minuten zachtjes stoven tot de prei zacht is.
Breng een flinke pan met water aan de kook. Doe de erwten in een andere pan en giet hier kokend water bij tot ze net onder staan. De rest van het water gebruik je zo voor de pasta! Breng de erwten weer opnieuw aan de kook. Bij erwten uit de diepvries kan dit wel weer even duren. Kook ze enkele minuten. Giet ze af, maar bewaar het kookwater!
Zodra de erwten koken, kan ook de pasta gaar worden gekookt in de pan met kokend water.
Pureer de helft van de erwten, de prei en knoflook (met eventueel kookvocht) en de kaas tot een gladde saus. Gebruik daarbij zoveel kookwater als nodig is om de groente te kunnen pureren. Maak de saus niet te dun. Voeg zout naar smaak toe.
Snijd de rookworst in plakjes en bak deze in een scheutje olie of boter bruin. Ik vind het lekker om aan het einde nog een klein kneepje ketchup toe te voegen aan de pan en dat nog even door te bakken.
Meng de saus met de pasta en de andere helft van de doperwten. Serveer met de rookworstplakjes erop.

 

 

Pasta met doperwtensaus en gebakken rookworst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.